ØV11 – Et bygg med fokus på ombruk og innovasjon

Øvre Vollgate 11 er en herskapelig murbygning på fem etasjer som ble reist i 1875. Nå får den en helt ny drakt – og to nye etasjer.

– Prosjektet er unikt, og har mange særegenheter i planer og rom. Det er definitivt ikke et A4-bygg, sier Fredrik Baumann, utviklingsdirektør i Anthon Eiendom.

Anthon Eiendom kjøpte Øvre Vollgate 11 i 2021. Bygningen ligger mellom to andre bygg som også er i selskapets eie, nemlig Øvre Vollgate 9 og 13.

– Nærmere 30.000 m2 i samme kvartal gir betydelige fordeler for å utvikle og forvalte kontorer med stor fleksibilitet og høy servicegrad, forteller Baumann.

To ekstra etasjer

Et av de større tiltakene i bygget er å bygge to ekstra etasjer – i limtre fra Moelven.

– Å bygge på to nye etasjer på et eksisterende bygg er krevende. Vi vurderte en rekke alternativer, men kom frem til at en treløsning ville være unikt med tanke på miljø og gjennomføring. Vi startet en dialog med Moelven, som var innovative og kreative i prosessen, og endte opp med en samlet løsning vi syntes ble svært bra.

ØV11 lå på tegnebrettet allerede før Anthon Eiendom kjøpte den. Kongstanken var å gå tørrskodd mellom alle eiendommene, noe som nå har blitt en realitet.

– Bygget var slitent, så en oppgradering var en forutsetning for kjøpet. Hovedutfordringen har vært strenge vernebestemmelser. Vi gikk derfor allerede før kjøpet i kontakt med NIKU for å få kartlagt de viktigste verneforholdene i bygget, sier Baumann.

Godt utleieobjekt

Prosjektet utvikles i et unikt og godt samarbeid med blant annet Perspektiv, MAD arkitekter, IARK, Stabil, Moelven, Fabian, Heiberg&Tveter, Asplan-Viak, og det bygges i delte entrepriser.

MAD arkiteker ble engasjert for å vurdere mulighetsrom basert på NIKU sine vurderinger, og de  innledet også en dialog med Byantikvaren.

– Det var en utfordrende prosess som varte over halvannet år. Dette var betydelig lengre enn planlagt, men har resultert i et prosjekt som ivaretar vern på en god måte, og som vil fungere som et godt utleieobjekt.

ØV11 kan huse fra 10-200 arbeidsplasser, og lokalene vil være fra 180 til 5.000 m2 store. Bygget vil ha sambruk med Øvre Vollgate 13 med felles hovedinngang, mens ØV11 også får et flott gårdsrom med inngang fra gaten. Leietakerne i ØV11 kan bruke ØV13s fasiliter, som cafe, kantine, møtesenter, podcast-rom, treningsrom, garderober og sykkelparkering.

Høye miljøambisjoner

Prosjektet har høye miljøambisjoner og styrer etter en sertifisering til Breeam-Nor very good og energimerke B. I tillegg vektlegges ombruk i stor skala. Arbeidet med å registrere alle eksisterende forhold i bygget startet tidlig, og det ble etablert et ombrukskartotek, hvor alle involverte la inn kvaliteter som kunne ombrukes i prosjektet.

– Dette ble en svært givende skattejakt hvor vi fant utrolig mange kvaliteter som vil ombrukes. Under lag på lag oppdaget vi for eksempel solide grangulv som blir flotte etter litt bearbeiding. Vi rehabiliterer også gamle vinduer, trapper, bæresystemer. Ventilasjonskanaler, elbruer, isolasjon, systemvegger, dører og mye mer ombrukes.

– Vår kanskje viktigste bærekraftsmål er for øvrig å utvikle prosjektet helhetlig på plan og kvaliteter med fleksibelt for å kunne vokse og redusere i leieareal uten store ombygginger, avslutter Baumann.