Det er mange fordeler med å ha trening tilgjengelig på arbeidsplassen
Sitter du mye stille gjennom arbeidsdagen? Da er du ikke alene! Fredrik Baumann, utviklingsdirektør i Anthon Eiendom, er selv treningsentusiast og opptatt av at leietakerne deres skal ha tilgang til trening på jobben. Det er det flere grunner til.
I 2022 sitter vi mer stille enn noen gang tidligere i historien. Med flere digitale møter, øynene klistret til skjermen og fingrene på tastaturet i timevis, har kontorjobben blitt en påkjenning for kroppen. Det gjør eiendomsutvikleren Anthon Eiendom noe med.
Gjennom konseptet «Frydefull jobb» sørger eiendomsutvikleren for at alle leietakerne deres har tilgang til trening på arbeidsplassen. En vinn-vinn-situasjon, mener Baumann.
– Å ha muligheter til å trene før, i løpet av eller etter arbeidsdagen bidrar ikke bare til enorme helsegevinster på sikt, men også en variert arbeidshverdag og mer fornøyde ansatte. Det mener jeg er en vinn-vinn-situasjon for arbeidsgiver og arbeidstaker. Ikke minst er det et signal om at man tar helsen til sine ansatte på alvor, sier Baumann.
Skyhøyt sykefravær
Ferske tall fra SSB viser at muskel- og skjelettlidelser er den største årsaken til sykefravær blant nordmenn i alle aldre og kjønn, etterfulgt av psykiske lidelser. Urovekkende, mener Anita Bøgh, personlig trener i GNIST.
– Når vi sykmelder oss, kan det være flere og sammensatte årsaker til det, både mentale og fysiske. Hvis vi ser nærmere på sistnevnte, er typiske helseplager ved å sitte foran skjerm hele dagen, stresskuldre og -nakke, musearm og ryggproblemer. Dette er kroppsdeler som vi skal ha med oss gjennom hele livet, og det er derfor bekymringsfullt å se tallene bak sykefraværet - uavhengig alder, sier hun.
Heldigvis er det flere måter å holde seg aktiv på, også på kontoret.
– Å ha et treningstilbud på jobb kan være med å legge til rette for at ansatte får vært aktive på jobb. At arbeidsgiver investerer i et treningsstudio eller gruppetimer, blir en investering i de ansatte. Dersom man ikke har anledning til å sponse jobben med studio eller trening, kan man oppfordre til å ta luftepauser eller gjøre enkle øvelser for å få blodsirkulasjonen i gang. Det skal så lite til for å få det bedre på lang sikt, sier Bøgh.
Sosial aktivitet uten alkohol
Kredinor er ett av flere selskaper som sitter i Anthon Eiendoms bygg i Rådhusgata 27 i Oslo, der de har tilgang på treningsrom og personlig trener. Vegard Alsvik, saksbehandler i Kredinor, benytter seg hyppig av Frydefull jobb-konseptet og treningstilbudet.
– Jeg bruker rommet enten før eller etter arbeidsdagen, og i perioder trener jeg der mellom tre og fire ganger i uka. Å ha trening tilgjengelig på jobb, i tillegg til å ha tilgang på dusj og eget skap, gjør at dørstokkmila ikke blir så lang, sier Alsvik.
Alsvik påpeker også at trening på jobb bidrar til sosialt samhold og flere ansatte i aktivitet.
– Trening på jobben er et lavterskeltilbud, og i flere anledninger har vi i Kredinor også gjort det til en sosial aktivitet. Det bidrar til at vi får med alle, også de som ikke trener. Da blir ikke det sosiale kun forbeholdt de som drikker pils, avslutter Alsvik.
Lurer du på hvordan du kan holde deg aktiv på enkel måte? Her er Anitas 5 tips for å holde deg aktiv gjennom arbeidsdagen:
- Ta trappa! Det høres kanskje banalt ut, men da får du blodsirkulasjonen i gang, og det liker kroppen.
- Drikk mye gjennom dagen, så du må gå på do oftere. Rull på skuldre og nakke til og fra toalettet, og vipps, så har du beveget litt på deg!
- Gå sammen med en eller flere kolleger tre dager i uka, og bruk ti minutter på situps, knebøy og pushups. Ta det antallet som passer for deg.
- Gå til og fra jobben, eller gå av et eller to trikkestopp før du er hjemme. Alle monner drar!
- Ta initiativ på jobb til felles treningsøkter gjennom dagen. Enten om dere har tilgang på et treningsstudio eller tar en gå-, sykkel- eller løpetur ute.